Home / Incepatori

Jurnalul de antrenament

7 July 2009 No Comment

Am cunoscut multe persoane care credeau că a obţine succesul în culturism este foarte simplu. Nu-i nimic complicat spuneau ei, mergi la sala de forţă an după an, ridici greutăţi, mănânci mai mult şi restul vine de la sine. În toate acestea nu există nici o regulă ceea nu are nimic comun cu succesul. În orice sferă se cere statistică, fiecare companie are contabil care duce evidenţa cheltuielilor şi veniturilor după care se face bilanţul pentru a vedea dacă compania aduce profit sau nu, cu alte cuvinte se verifică este progres sau nu.

Acelasi lucru este şi în culturism. La ce mai vii să te antrenezi dacă nu te aştepţi la progres?

De asta este bine să înscrii ceea ce faci. Un jurnal al antrenamentelor este o idee perfectă pentru a urmări progresul, pentru a-ţi stabili scopuri şi a le atinge pentru a primi motivaţie şi a merge înainte.

Mai jos am să prezint câteva motive pentru a ţine un jurnal al antrenamentelor:

1. Urmăreşti dacă ai progres sau nu. În jurnal ai scrise rezultatele fiecărui antrenemant: greutatea cu care ai lucrat,câte seturi şi câte repetări ai făcut. Uitându-te înapoi la toate acestea îţi dai seama pe ce cale te afli.

2. Motivaţie. Deseori avem tendinţa de a lăsa antrenamentele pe motiv că nu vedem rezulatele dorite. Când vezi în jurnal cum greutăţie pe care le ridici cresc lunar sau săptămânal eşti motivat pentru a frecventa antrenamentele în continuare.

3. Informaţie preţioasă. Dacă ai jurnal poţi să afli care exerciţi şi program de antrenament funcţionează mai bine pentru tine. Un lucru foarte preţios mai ales când ai la dispoziţie puţin timp dar vrei să atingi anumite scopuri.

4. Disciplină. Jurnalul de antrenament te învaţă disciplina. Câteodată practic să îmi planific antrenamentele pe o perioadă de timp înainte. Ce ai scris cu peniţa nu tai nici cu bărdiţa, aşa că nam încotro şi trebuie să îmi urmez planul, indiferent de timpul care este afară şi de dispoziţie.

De la început mi-am format bunul obicei de a menţine un jurnal de antrenament ceea ce nu am regretat niciodată!

Mult succes şi antrenamente fără traume.