Home / Culturisti / Featured / Motivatie

Istoria lui Dorian Yates – băiatul care a devenit Mr. Olympia de 6 ori

27 October 2015 No Comment

Dorian-Yates20Dorian Yates are 53 de ani(la momentul scrierii acestui articol) și este cel care se mîndrește cu 6 titluri Mr. Olympia, ocupînd astfel locul 4 după Ronnie Coleman, Lee Haney și Arnold Schwarzenegger. Prin succesele sale a ajuns să fie unul din sportivii marcanți ai istoriei culturismului modern.

Dorian s-a născut în Anglia în Walmley,  la 19 Aprilie 1962.

Cînd avea 13 ani și-a pierdut tatăl mutîndu-se mai apoi împreună cu mama și sora în Birgminham. La vîrsta de 19 ani a fost arestat și a petrecut 6 luni în Whatton Youth Detention Centre, acolo a și început să practice bodybuilding-ul. (după alte surse 2 ani mai tîrziu).

Întrebat fiind cum a devenit cel mai bun bodybuilder din lume, Dorian spune: „Am vrut întotdeauna să devin diferit. Nu am început să lucrez pentru Mr. Olympia. Am vrut doar să devin ce e mai bun din ce puteam fi, însă scopurile s-au conturat pe parcurs.” (interviu acordat lui David Robson in 2006).

El mai este numit „The Shadow” pentru că are obiceiul de a dispărea pe perioade îndelungate, de a refuza contracte importante și interviuri în scopul de ași proteja viața privată sau “the Beast of Britain”, pentru că mult timp a existat steriotipul că britanii nu îi pot bate pe americani la bodybuilding.

Titlurile de Mr. Olympia le-a cîștigat în perioada 1992-1997, atunci a reușit să aducă pe scenă un nou standard în culturism demonstrînd duritate și dimensiuni impresionante, care nu au putut fi doborîte de nimeni.

Chiar dacă a reușit să cîștige ultimul titlul după ce a suferit o traumă, se retrage totuși din acest sport. El rămîne ”în umbră” și păstrează acest sport în inimă, continuînd să-și dezvolte programul de antrenament, numit „High Intensity Training”, program ce presupune antrenamente de scurtă durată (45 min) cu o intensitate destul de mare, care au o capacitate de a lucra mușchii din toate unghiurile.

Dorian a fost căsătorit și are 2 copii, feciorul său Lewis îi calcă pe urmele sale și se antrenează de foarte multe ori împreună cu tatăl său.

În prezent Dorian Yates conduce o franciză de săli de forță numită Temple Gym, promovează concursuri de culturism, oferă consultații în domeniu, iar discipolii săi pot fi văzuți în sălile de sport și pe toate scenele din lume.

În 1993 D. Yates și-a publicat autobigrafia, intitulată  Blood and Guts, iar mai tîrziu în colaborare cu  bodybuilding.com a realizat o serie de video-uri cu același nume.
Această serie poate fi urmarită aici: http://www.bodybuilding.com/fun/dorian-yates-blood-guts-6-week-trainer.htm

Întrebat în același interviu ce i-a oferit cea mai mare satisfacție după cîștigarea titlurilor, Dorian spune: „Cred că este o realizare văzută mai bine prin ceea ce am trecut. Nu am avut ceva suport cînd am început. (…) Era un sport american, nu îmi dădea nimeni vreo șansă. Vorbeau despre lucruri politice: „Tu nu cunoști oamenii corecți și nu apari în reviste, nimeni nu te cunoaște.” Eu cred că am dezaprobat aceste lucruri și le-am transformat în mituri. Eu cred că poți avea succes indiferent de unde vii, dacă ai luat tot ce este nevoie și ești destul de determinat.”

Mai jos poți urmări un video să vezi cât de intensiv se antrena Dorian Yates.

În 2015 este lansat un film documentar despre Dorian Yates unde acesta vorbeste foarte deschis despre culturism cu denumirea: Dorian Yates – Return Of The Shadow.

Primul episod poate fi urmarit mai jos:

Like și Share dacă Dorian te motivează și pe tine!